Nagy Henrik

QinghaiKína, Yunnan tartományában élő honfitárs, ki hűséges társa családjának, kutyájának, könyveinek és zongorájának.

Qinghai tartomány a tibeti fennsíkon található, a tartomány már régóta olvasztótégelye számos etnikai csoportnak, köztük a Han, a tibetiek, a Hui, a Tu, a mongolok és a Salars. De összesen több mint 37 etnikai csoportok tartanak számon. Az átlagos éves hőmérséklet −5°C, januári hőmérséklet −18°C, júliusban 21 °C. Február és április között gyakoriak a homokviharok.Itt található a Kukunor sóstó, Kína legnagyobb tava, amely számunkra azért érdekes mert id. Lóczy Lajos geológus és gróf Széchenyi Béla itt haladtak el az 1877. november 1-jétől 1880. május 1-jéjig tartó kelet-ázsiai expedíciójuk során.

Qinghai átlagos magassága több mint 3,000 méter, a legmagasabb pontja 6860 méter.A felvételek 3800 - 4800 méteren készültek amikor egy leágazó földúton a hegyek közé hajtottam.Viszonylag ritkán találhatunk települést, ez akkor lepett meg amikor már 80 kilométert tettem meg, hajnali 2 óra 30 volt, előttem vadkutyák fehér hátsó felébe szúrt a reflektor, balra vagy 50 méter mély szakadéktól választott el másfél méter és ezidáig semmi. Nappal még találkoztam néhány magányos társammal keselyűkkel,mormotákkal, farkasokkal. De most csak ez a tucat vadkutya, néha hátra felém pillantanak és még lidércesebbé teszik felvillanó szemeik a végtelen sötétséget.Én sem tudok gyorsabban haladni az egyenetlen köves úton, elkezdek énekelni mindenfélét, hogy félelmemet mulattassam.

Félreálltam egy szélesebb útszakaszon, fejbe vágott a fáradság, és aludtam, egészen reggel nyolcig.180 kilométert tettem meg 3 nap alatt mire településre leltem.A második éjszaka volt a legálmatlanabb mikor minden zajra felébredtem, ezerféle hang, olyanok melyeket sohasem tapasztaltál, nem tudod hová besorolni, csak találgatsz és nő a feszültség.Nem részletezem.De nappal a gyönyörű táj, a nyugalom, a néhol Mars-béli táj, az egyedüllétnek ez a fajta katarzisa, a csupán te létezel élménye kárpótolt az éjszakák szellemekkel telt hidegleléseiért.


©Nagy Henrik, Kína - Most is közel, MKBT, 2021

©Nagy Henrik, Kína - Most is közel, MKBT, 2021

©Nagy Henrik, Kína - Most is közel, MKBT, 2021 


©Nagy Henrik, Kína - Most is közel, MKBT, 2021

©Nagy Henrik, Kína - Most is közel, MKBT, 2021 


©Nagy Henrik, Kína - Most is közel, MKBT, 2021