Pál Máté

Ürümcsi utcáin


Pál Máté vagyok, 33 éves, végzettségem szerint geográfus. A Szegedi Tudományegyetem után 2015. szeptemberétől Kínában folytattam tanulmányaimat Nanjing városában, szociológia mesterszakon. Nagyjából 10 éve dolgozok túravezetőként és túraszervezőként egy utazási irodánál, így volt szerencsém több mint 60 országba eljutni szerte a világban. A túravezetés mellett az elmúlt években a környezetvédelemmel, ismeretterjesztéssel és környezeti neveléssel foglalkozó Mondolo Egyesület elnökeként tevékenykedek immáron a civil szférában is. 2020. októbere óta egy Balaton-felvidéki apró település, Vöröstó alpolgármestere vagyok. A túravezetői munkám egyben a szenvedélyem is, hiszen 2010-től kezdve az utazás nagyon fontos részévé vált az életemnek. A különböző kultúrák, vallások, hagyományok, emberi sorsok megismerése még több elfogadásra, toleranciára, megértésre ösztönzött. Az utazások első perceiről fogva velem volt fényképezőgépem, így egy több ezernyi képből álló anyag emlékeztet mindig arra, hogy milyen szerencsés vagyok, hogy ennyi helyre eljutottam. A fényképezés mellett a hobbim a magashegyi hegymászás, a sziklamászás, valamint a különböző vízi sportok. 

Ürümcsi utcáin 

2015. szeptemberétől Kínában, Nanjing városában laktam és tanultam egy állami ösztöndíjnak köszönhetően. Az első év végén, 2016. júniusában Nanjing városában szálltunk fel egy gyorsvonatra, hogy megkezdjük 2 hetes utazásunkat, amelynek célja végül Kazahsztán és Kirgizisztán volt. Az első öt napban Hszincsiang tartomány történelmi és kulturális emlékeit fedeztük fel, ám mindenképp szerettünk volna egy napot eltölteni a fővárosban, Ürümcsiben is. Az igazi nagyvárosi hangulat, a városszerte épül felhőkarcolók, a több sávos autópályák, a tisztaság és rendezettség csak néhol keveredett a régebbi épületek, hangulatos piacok és zsúfolt pályaudvarok egyvelegével, ám így is egy igazán ambivalens, önmagát még kereső metropolis képe bontakozott ki előttünk.


Kislány

 A kínai vonatozásainkat végigkísérték a különböző emberek, arcok és helyzetek. A képen látható kishölgy hosszú perceken keresztül vizsgált minket szemével, amíg végül megadta magát, és már nem fordult el a fényképezőgép látván.

©Pál Máté, Kína - Most is közel, MKBT, 2021

Egyedül 

A Turpan és Ürümcsi közti nagysebességű vasútvonal a 2016-os látogatásunk előtt néhány hónappal került átadásra, így nem csoda, hogy egy ideig az egész szerelvényben csak mi ketten voltunk útitársammal.

©Pál Máté, Kína - Most is közel, MKBT, 2021

Almát harapva 

Ürümcsi sétánk alatt több piacot is érintettünk, amelyek egyike mellett pillantottuk meg ezt az ujgur kissrácot. Azonnal előkaptuk mindketten a fényképezőt, és próbáltuk két oldalról is lefotózni a pillanatot, ahogy egy jóízűt harap a finom csemegéből.

©Pál Máté, Kína - Most is közel, MKBT, 2021

Magasba 

A főváros épületei határozottan követik a magasba törő kínai építészet irányát. A központban sétálva sokszor úgy éreztük magunkat, mintha épp Sanghaj utcáit járnánk.

©Pál Máté, Kína - Most is közel, MKBT, 2021

Hazafelé 

A kínai diákok a már sokszor látott iskolai egyenruhák egyik helyi változatát viselik. A mosolygós diáklányok a fotó elkészülte után kicsit közelebb jöttek hozzánk, és néhány másodperc múlva már egy közös képpel a telefonjaikba folytatták útjukat hazafelé.

©Pál Máté, Kína - Most is közel, MKBT, 2021

A régi és új találkozás 

Az eldugottabb utcákba sokszor annak ellenére is érdemes betérni, ha semmi látvivalót nem rejteget a környék. A perspektívák, épületek, emberek ugyanis folyamatosan változnak, kirajzolva egy sokszor teljesen új képét a városnak.


©Pál Máté, Kína - Most is közel, MKBT, 2021

Munka után

Édesanyja áruin talált egy kis pihenőt késő délután ez a 10 éves körüli srác. Vajon ő is folytatja majd a családi hagyományt?

©Pál Máté, Kína - Most is közel, MKBT, 2021

Divatosan

Kína szerte találkoztunk érdekes kutyaruhákkal, ám talán ennek a jószágnak láttán derültünk a legjobbat. A gazdát elnézve még egészen visszafogott volt a kiskutya öltözéke.


©Pál Máté, Kína - Most is közel, MKBT, 2021

Esti forgalom 

Bár a kép alapján azt hihetnénk, hogy még csak délután van, az időzóna furcsasága miatt itt már inkább az este 8 órához jártunk közel, mégis hatalmas forgalom volt a várost átszelő több sávos autópályák szinte mindegyikén.


©Pál Máté, Kína - Most is közel, MKBT, 2021

Magányosan 

A belváros egy mellékutcájában egy magányos fotelt találtunk, a fáradt járókelők nagy örömére. Ha tudtuk volna, hogy a következő pár órában a vonatutunkat végig fogjuk állni, mi is megpihentünk volna pár percre.


©Pál Máté, Kína - Most is közel, MKBT, 2021

Élet az utcán 

Sokszor az utcai árusoknál lehet megtalálni a legfinomabb falatokat Kínában. Bár a fiatalembertől itt pont nem vásároltunk, Hszincsiang szerte jobbnál-jobb ujgur fogásokat próbáltunk ki az ittlétünk alatt.

©Pál Máté, Kína - Most is közel, MKBT, 2021

Hangulat a vonaton

Ürümcsibe vonattal érkeztünk, és vonattal is hagytuk el azt a késő esti órákban. A kazah határ felé tartó több órás szakaszon pihenni nem tudtunk ülőhely hiányában, de legalább így volt alkalmunk bejárni a szerelvényünket, ahol kiderült, hogy a legtöbben valamilyen kártyajátékkal ütik el az időt.

©Pál Máté, Kína - Most is közel, MKBT, 2021