Dr. Mező István

Kínai életképekMező István vagyok, 2006-ban végeztem a Debreceni Egyetemen matematikusként, majd 2010-
ben doktori fokozatot szereztem ugyanott. 2012-ben Dél-Amerikában töltöttem két évet kutatóprofesszorként. 2014 áprilisa óta Kínában, Nanjingban élek, ahol az Információ-Tudományi és
Technológiai Egyetemen dolgozom kutatóként.
A hihetetlenül gazdag kínai kultúra nagy hatással volt rám, és ezt a hatást "rögzíteni" kívántam.
Mivel a fotó befogadóként mindig is érdekelt, a fenti ösztönzés okán vásároltam magamnak egy
professzionális kamerát, és attól kezdve a szabad időm nem kis részét utcai fotózással töltöm.
Munkám okán sokat utazom (illetve a Covid előtt utaztam) konferenciákra, tudományos
együttműködésekre a világ minden tájára. Ilyenkor mindig "lopok" magamnak időt hogy a helyi
nevezetességek mellett az utcák hétköznapi eseményeit fotózzam, portrékat készítsek.
Az utazásaim során készített képeimből néhány egyebek mellet az International Photography
Awards-on 2019-ben és 2020-ban, a Minimalist Photography Awards-on 2019-ben, tavaly itthon
a BIFA-n kiemelt dicséretben részesült. Egy fotómat a 2019-es Triest PhotoDays-en kiállítottak.
Továbbá publikáltak a Black&White Minimalism Photography Magazine 20. számában.Legtöbbünkben él a törekvés arra, hogy "maradandót alkossunk". Én mint matematikus, a tudományos közleményeimmel, és mint hobbi fotós, a fotóimmal szeretnék valamit "hátrahagyni". Éppen ezért volt számomra nagy hatású az, amikor megtudtam, hogy Kínában sok olyan kalligráfus művész van, aki verseket, idézeteket ír ecsettel közterületeken az aszfaltra - vízzel. A művész le sem írja az utolsó írásjeleket, mire az elsőnek írtak már el is párologtak. Ezt a kalligráfiai alkotási módot dishu-nak (地书) hívják. A cél a művészi készségek javítása, és az önkifejezés.

©Dr. Mező István, Kína - Most is közel, MKBT, 2021

A közlekedés Kína nagyvárosaiban is ugyanolyan problematikus, mint bárhol a világon ahol sok ember él limitált területen. Kínában a bicikli, és az elektromos meghajtású motor rendkívül kedvelt és praktikus módja a közlekedésnek. Ráadásul az elektromos meghajtású motorhoz nem kell jogosítvány, ami különösen közkedveltté teszi azt. A közlekedési szabályok jóval lazábbak, mint azt nálunk megszokhattuk - és mégis működik a dolog.

©Dr. Mező István, Kína - Most is közel, MKBT, 2021

A street food rendkívül elterjedt Kínában (3-5), széles a választék és nagyon olcsó az ár. Ahol élek, Nanjingban, a közhiedelemmel ellentétben ritkán találni olyan étket, ami egy magyar számára nem igazán opció. Ellenkezőleg: rengeteg finomság akad. Este hazafelé menet gyakran eszem zöldhagymás tortillát, sült virslit, olajban kisütött csirke- vagy marhahúst, húsos táskát, zöldséges rizset, tofut. Az egyik közkedvelt étel a hot-pot (火锅). A kínai étkezési kultúra bemutatása könyveket tölthetne meg. Ha nem vagyok ott, szokott hiányozni a "kínai", ami összehasonlíthatatlanul gazdagabb mint azt a legjobb itthoni kínai étterem képes lehetne bemutatni. A felső képeken nanjingi utcai árusok láthatók, az alsón egy hotpot-étterem.

©Dr. Mező István, Kína - Most is közel, MKBT, 2021

Az étkezés mellett egy kis csevegésre is lehetőség van az árusokkal, ami a szocializáció mellett a nyelv gyakorlása szempontjából is igen hasznos. Számomra a kisebb pénzű eladók támogatása is érv az utcán evés mellett. Az éttermi étkezésnek is nagy hagyománya van Kínában, ahol baráti-családi összejöveteleket is sűrűn tartanak meg inkább éttermekben mint otthon.  

©Dr. Mező István, Kína - Most is közel, MKBT, 2021

Az egyik közkedvelt étel a hot-pot (火锅). A kínai étkezési kultúra bemutatása könyveket tölthetne meg. Ha nem vagyok ott, szokott hiányozni a "kínai", ami összehasonlíthatatlanul gazdagabb mint azt a legjobb itthoni kínai étterem képes lehetne bemutatni. A felső képeken nanjingi utcai árusok láthatók, míg ezen egy hotpot-étterem.

©Dr. Mező István, Kína - Most is közel, MKBT, 2021

További utcai pillanatkép 

©Dr. Mező István, Kína - Most is közel, MKBT, 2021

További utcai pillanatkép  

©Dr. Mező István, Kína - Most is közel, MKBT, 2021

További utcai pillanatkép  

©Dr. Mező István, Kína - Most is közel, MKBT, 2021