Pál Máté 

Jünnan ezer arca


Pál Máté vagyok, 33 éves, végzettségem szerint geográfus. A Szegedi Tudományegyetem után 2015. szeptemberétől Kínában folytattam tanulmányaimat Nanjing városában, szociológia mesterszakon. Nagyjából 10 éve dolgozok túravezetőként és túraszervezőként egy utazási irodánál, így volt szerencsém több mint 60 országba eljutni szerte a világban. A túravezetés mellett az elmúlt években a környezetvédelemmel, ismeretterjesztéssel és környezeti neveléssel foglalkozó Mondolo Egyesület elnökeként tevékenykedek immáron a civil szférában is. 2020. októbere óta egy Balaton-felvidéki apró település, Vöröstó alpolgármestere vagyok. A túravezetői munkám egyben a szenvedélyem is, hiszen 2010-től kezdve az utazás nagyon fontos részévé vált az életemnek. A különböző kultúrák, vallások, hagyományok, emberi sorsok megismerése még több elfogadásra, toleranciára, megértésre ösztönzött. Az utazások első perceiről fogva velem volt fényképezőgépem, így egy több ezernyi képből álló anyag emlékeztet mindig arra, hogy milyen szerencsés vagyok, hogy ennyi helyre eljutottam. A fényképezés mellett a hobbim a magashegyi hegymászás, a sziklamászás, valamint a különböző vízi sportok. 

2015. szeptemberétől Kínában, Nanjing városában laktam és tanultam egy állami ösztöndíjnak köszönhetően. Az itt eltöltött másfél év alatt volt lehetőségünk bejárni az ország különböző szegleteit, így jutottunk el 2015. decemberében a Kína délnyugati részén fekvő Jünnan tartományba. A karácsonyi szünetet kihasználva 10 napot töltöttünk el Jünnanban, amely egyébként elképesztően sokszínű: a területén 5-6 ezer méteres havas hegycsúcsok, trópusi esőerdők, Kína legszebb rizsföldjei, tibeti hangulatú kisvárosok, buddhista kolostorok, vad folyók, elképesztő méretű szurdokvölgyek és kozmopolita városok váltogatják egymást. Az utazás Lijiang városában kezdődött, majd három napra Shangri-La felé vettük az irányt, hogy innen aztán megkezdjük két napos túránkat a Tigrisugrás-szurdok felső szakaszán. A túra végén az utolsó négy napot az Erhai-tó partján fekvő Daliban, majd pedig a fővárosban Kunmingban töltöttük.


Háztetők 

Jünnan egyik leghíresebb városa a 2400 méter magasan fekvő Lijiang. A környéken már közel 1000 éve elő naxi népcsoport különleges épületeiből álló ősi városmag több földrengést is átvészelve állta az idő vasfogát. 

©Pál Máté, Kína - Most is közel, MKBT, 2021 

Arcok és sorsok

Lijiangban sétálva szinte minden sarkon belefuthatunk a legkülönbözőbb arcú, öltözködésű, más-más etnikumhoz tartozó emberekbe. A gyermekét a hátán hordó kedves arcú hölgy úgy tűnt, hogy örült az alig néhány másodpercig tartó "hírnévnek".

©Pál Máté, Kína - Most is közel, MKBT, 2021

A legjobb reklám 

Az egyik lijiangi utca kávézója előtt egy gyönyörű kutyára lettünk figyelmesek. A magányos eb hősiesen csábítgatta az arra tévedő helyi és külföldi turistákat egy forró italra.

©Pál Máté, Kína - Most is közel, MKBT, 2021  

Az elveszett hegyvidéki paradicsom 

Jünnan északi részén, a tibeti határhoz egészen közel fekszik Shangri-La városa. Az eredetileg Zhōngdiàn nevű, közel 3200 méteren fekvő település James Hilton: A Kék Hold völgye című 1933-as regényére alapozva nyújtotta be névváltoztatási kérelmét, amelyet végül 2001-ben fogadtak el.

©Pál Máté, Kína - Most is közel, MKBT, 2021

Imazászlók áradata 

A városszerte fellelhető buddhista vallási emlékek fantasztikus hangulatot varázsolnak a kietlen tájba. A Shangri-La központjában fekvő apró szentély tökéletes helyszíne volt az érkezünk utáni első naplementének.

©Pál Máté, Kína - Most is közel, MKBT, 2021

Kolostor a város szélén 

Az 1679-ben épült Ganden Sumtseling Kolostor egész Shangri-La legfontosabb turisztikai látványossága. Yunnan legnagyobb tibeti buddhista kolostora az átfogó felújítások után nagyjából 700 szerzetesnek ad otthont.

©Pál Máté, Kína - Most is közel, MKBT, 2021    

Azok a fenséges hegyek 

A Tigrisugrás-szurdok felső ösvényét felfedező túránk a Yulong-hegység 5000 méter fölé törő csúcsainak drámai látványával indult. A két napos túránk alatt a fűrészfogas hegycsúcsok a legkülönbözőbb színekben és formákban köszöntek vissza ránk.

©Pál Máté, Kína - Most is közel, MKBT, 2021    

Ahol a tigris átugrott

A Tigrisugrás-szurdokot évmilliók alatt kialakító Jinsha-folyó gyakorlatilag a híres Jangce-folyó felső szakasza. A szűk szurdokból kilépve a vad Jinsha megszelídül, és káprázatos türkiz színével, tekintélyt parancsolóan folyik tovább Jünnan, majd végül Szecsuan felé.

©Pál Máté, Kína - Most is közel, MKBT, 2021

Mindennapi kilátás 

Az apró települések és gyönyörű fekvésű vendégházak igazi vidéki hangulatot árasztanak a Tigrisugrás-szurdok felső, turisták által kevésbé járt felső szakaszának. Amíg a szurdok alsó részén egymást érik a turistabuszok, addig ezen a részen csak néhány túrázóval találkoztunk.

©Pál Máté, Kína - Most is közel, MKBT, 2021

Egy hosszú nap végén

A naplemente és a feljövő Hold fényei minden várakozásunkat felülmúlták. A narancssárgává varázsolt Yulong-hegység csipkés hegycsúcsai még akkor is új arcukat mutatják meg, amikor már nem is számítanál rá.

©Pál Máté, Kína - Most is közel, MKBT, 2021 

Kutyabarátság 

Az utolsó szakaszra egy új túratárs, egy kedves helyi kiskutya is csatlakozott hozzánk. Bár biztos sokszor járt már itt, néha még ő is elcsodálkozva nézett végig a szurdok elképesztő méretein és a természet szépségein.

©Pál Máté, Kína - Most is közel, MKBT, 2021 

Pihenő

Jünnan tartomány központja a több mint 6 millió lakosú Kunming. A modern, gyorsan fejlődő, rohanó nagyvárosban szerencsére bármikor lehet nyugodt helyeket találni, leginkább az itt-ott felbukkanó templomok környékén.

©Pál Máté, Kína - Most is közel, MKBT, 2021