Ézsiás Tamás

A bikakirályok harca


Ézsiás Tamás vagyok, szegedi geológus, volt CSC ösztöndíjas. Két évig tanultam a nanjingi Hohai University-n hidrológia és vízgazdálkodást, és közben kitartóan utaztam Ázsia szerte. Jelenleg a Kínában megszerzett tapasztalatokat kamatoztatva a szegedi geotermikus távhőellátás kiépítésén dolgozok, továbbá többed magammal létrehoztam a Mondolo Egyesületet és az Urbanology Környezetvédelmi Street Art programot.

Délkelet-Ázsia vidéki régióiban, a vízibivaly a gazdagság, az egészség, az erő és a bátorság szimbóluma, valamint a mezőgazdasági munkák legfontosabb szereplője. Ám a Guizhou tartományban élő a miao és dong népcsoport, a hím vízibivalyokat többre tartja, mint egyszerű igavonó. Számukra a bikák imádott totemállatok. A miaok és a vízibivalyok kapcsolata rendkívül szoros. A bikák iránti tiszteletüket az évente megrendezett bikaviadalokkal mutatják ki, amit nem szabad úgy elképzelnünk, mint a spanyol corridas-t. A miaok a versenyző bikákat ténylegesen, házi kedvencként tartják. Az úgynevezett Bikakirályok vagy Szent Bikák nem vesznek részt a termelésben, sőt, gazdáik fürdetik, sétáltatják, és edzik őket. A bivalyharc egy egyenes kieséses rendszer, ahol csak a győztes mehet tovább, hasonlóan a természetben küzdő bikáknál.


A legfontosabb tornákat a miao Újévhez igazítja a közösség. Ez hatalmas eseménynek számít a vidéken, ahol a környező falvakból összegyűlnek az emberek, hogy együtt szurkoljanak kedvenceikért. 

©Ézsiás Tamás, Kína - Most is közel, MKBT, 2021

A bivalyharcokat bokszmeccs-szerű körítés övezi. A gazdák egyesével vezetik be az állatokat a küzdőtérre, miközben egy kommentátor hergeli a tömeget. A megsérült bikákat pedig azonnal orvosi ellátásban részesítik. Az aréna egyik sarkában jól felszerelt "minisebészet" működik, hogy a mély sebeket is kezelhessék.

©Ézsiás Tamás, Kína - Most is közel, MKBT, 2021

A bivalyharc egész napos elfoglaltságot jelent a közösségnek: lakóhelyükön focipályák helyett bikaviadal-arénák épülnek. A leishani bikaaréna előtt vurstlik sora áll, sült rizst, zöldséges sülttésztát, szárított, chillis marhahúst és helyenként kutyahúst is kínálva.

©Ézsiás Tamás, Kína - Most is közel, MKBT, 2021

Természetesen, a vér és a nagyobb sebek elkerülhetetlenek, ha két nyolc mázsás állat egymásnak ront. A bikák azonban, feleslegesen nem pazarolják erejüket. Ha az egyik megfutamodik, akkor a mérkőzés eldőlt. Esetenként ez még a harc előtt megtörténik. A bikák pózolással próbálják meg elrettenteni ellenfelüket. 

©Ézsiás Tamás, Kína - Most is közel, MKBT, 2021 

A vízibivalyharc győztes bikája a dicsőségen túl több ezer jüanos fődíjat nyer el gazdájának, ami a régióban több havi fizetésnek felel meg.

©Ézsiás Tamás, Kína - Most is közel, MKBT, 2021 

A bivalyok mellett 6-6, piros és kék ruhába öltözött ember áll kötelekkel: ők felelnek a bikák szétválasztásáért, illetve lefékezéséért, ha eldurvulna a küzdelem. A lágytáji sérülések elkerülése érdekében egyikük hurkot köt a támadó állat lábára, majd a maradék öt teljes erejéből megpróbálja visszahúzni. Közben a gazdája a kampós bottal megragadja az orrkarikát, és félrevonja az állatot.

©Ézsiás Tamás, Kína - Most is közel, MKBT, 2021

A ringen túl is pezseg az élet. A nagy sportolókhoz hasonlóan teljes ellátásban részesülnek a bikák. A harcra várókat masszírozzák vagy már hergelik a következő menetre, míg a sérülteket etetik és vízzel hűsítik. 

©Ézsiás Tamás, Kína - Most is közel, MKBT, 2021