Bencsó Csaba

Kedvenc portréfotóim


1958.11.13-án születtem Soporonban. Végzettségem okleveles gépészmérnök, az Audi Hungária Zrt. managementjében dolgozom 24 éve. Munkámból kifolyólag két évet töltöttem el Kínában, Dalianban. A kiutazáskor megélt kezdeti visszafogottság és az ismeretlen kultúrától való félelem hamar eloszlott, és a kiküldetésem végére egy szenvedélyes Kína rajongó lettem. Sokat éltem külföldön, különböző országokban, de sehol sem éreztem magam úgy otthon mint Kínában.  Ha csak tehettem utaztam, hogy megismerjem ezt a hatalmas országot, de minél többet megéltem belőle, annál inkább fokozódott bennem az érzés, hogy keveset tudok Kínáról. Az egyik hobbim a fényképezés. Kína szinte végtelen mennyiségű témát kínál a fényképezéshez, így a két év alatt több mint 20 ezer képet készítettem. A kínai emberek nyitottsága, közvetlensége hihetetlen lehetőséget ad a portréfotózásra. Valójában ez is lett a kedvenc fotótémám, a pályázatomat is ebben a témában indítom. Már nagyon várom Covid 19 miatti utazási korlátozások feloldását, hogy ismét mehessek Kínába. Addig is a fényképeimből táplálom a türelmemet.


Kínai szépség

Sétálgatva, az utca másik oldalán pillantottam meg a rendkívül attraktív fiatal hölgyet. A fényképezőgépen éppen egy 400-as telezoom volt, így elég gyors tudtam lenni, hogy egy kis szerencsével megörökítsem ezt a bájos mosolyt.

©Bencsó Csaba, Kína - Most is közel, MKBT, 2021

A Császár új felesége

A kép Shenyangi utazásom során készült, a császári palotában, egy színielöadás egyik jelenetében, amikor a mennyegzőhöz felvezetik a Császár új feleségét. A tökéletes fényviszonyok hozzásegítettek, hogy a relatív nagy távolság ellenére jó minöségű kép sikerüljön. A tarka, telített színek Kína sokszínüségére emékeztetnek mindig, ha fényképeim nézegetésekor felelevenítem kínai emlékeimet.

©Bencsó Csaba, Kína - Most is közel, MKBT, 2021

Love forever

A fiatal pár esküvői fényképezkedésen volt Dalian egyik prominens helyén. Az első szóra belegyeztek, hogy én is kattinthassak egy képet róluk. Hogy a fényképezést ne zavarjam, ca. 10-12 m távolságból fotóztam egy nagyteljesítményű villanóval. A kép tele van érzelemmel, szinte árad belőle a szerelem.

©Bencsó Csaba, Kína - Most is közel, MKBT, 2021

Barátnők

A fiatal lányok éppen egy képet osztanak meg egymás között. A kínai fiatalok előrehaladottabb digitali-zációban élnek, mint az európaiak. Smart Phone nélkül semmi sem működik. Ezt az érzést eleveníti fel bennem ez a fénykép. 

©Bencsó Csaba, Kína - Most is közel, MKBT, 2021 

Család sirályokkal

Egy tengerparti sétányon a repülő sirályok fényképezése közben igyekeztem begyakorolni újonnan vásárolt villanóm kezelését. Valahogy szóba elegyedtünk a képen lévö fiatal családdal. Aztán lett belőle egy kép amin a család és a sirályok is szerepelnek.(nem volt egyszerű! A megörökített képen a Kínában nagyon jellemző "selfie-zés" pillanatát láthatjuk.

©Bencsó Csaba, Kína - Most is közel, MKBT, 2021

A kedvesem

Egy hegyi útkanyarban álló görbe tükörben, nem megszokott perspektívából fényképeztem le a kedvesem. (aki azóta már a feleségem).

©Bencsó Csaba, Kína - Most is közel, MKBT, 2021

Elmerengve

Egy olyan vidéken tett kirándulás során, készült a kép ahol relatív ritka az idegen. A folyóparton dolgozó ember izgatottan kereste a lehetőséget, hogy a számára szokatlan, "nagyorrú" idegennel szóba állhason. Útitársam segítségével tudtunk kommunikálni. A beszélgetéssel egybekötött cigarettaszünet alatt kattintottan a képet, miközben Ő azon merengett, hogy vajon hol is lehet az a Magyarország.

©Bencsó Csaba, Kína - Most is közel, MKBT, 2021