Balogh Boglárka

Yangshuo - Kína utolsó kormoránhalászai


Balogh Boglárka vagyok, szabadúszó újságíró, fotográfus, a National Geographic Magyarország bloggere, közel tíz éve járom a világ országait szociográfiai és állatvédelmi témákon dolgozva. Írásaim a National Geographic Magyarország mellett a Nők Lapjában és a Szabad Földben jelennek meg rendszeresen.

Eddigi útjaim során az olvasók bepillantást nyerhettek többek között az afrikai törzsek mindennapjaiba, a rituális gyilkosságok elől menekülő albínók rejtett világába, az illegális vadállat-kereskedelembe, indiai becsületbeli gyilkosságokba, vagy épp egy magyar orvoscsapat életmentő-akcióiba is.
Kína déli tartományaiban három hónapot töltöttem 2018-ban, az itt tapasztaltakról a National Geographic Magyarország online hasábjain számoltam be hetente jelentkező blog formájában.
Az utazásaim képanyagából az elmúlt években többször nyílt kiállításom: a Magyar Nemzeti Múzeumban és a Természettudományi Múzeumban is. Három kötetem jelent meg eddig, a negyedik idén júniusban kerül a könyvesboltok polcaira.
Könyveim:
- A belém fagyott tenger- három hét Böjte Csaba dévai árvaházában
- Love Commando- az indiai becsületbeli gyilkosságok hiteles története
- Ezerarcú Föld- rejtőzködő világunk egy utazó szemével
- Bakancslista- európai kulturális fesztiválok


Napfelkelte a Xianggong hegyen

Kuanghszi-Csuang Autonóm Terület legszebb pontján, a Xianggong hegyen állok. Sűrű köd szállt le az éjjel, a vastag, húsos levelek szüntelenül csepegnek a párás levegőben. Friss fű illata csapja meg az orromat, ahogy lábammal taposom a kilátó felé vezető ösvényt. Lassan pirkad az ég alja, a köd még mindig sejtelmes párát sző a horizontra, szinte semmit nem látok magam előtt. Aztán egyik pillanatról a másikra feltámad a szél, belekap a felhőfoszlányokba, és hirtelen kibontakozik lábam alatt a meztelenül fürdő, magányos Li folyó, melyet sziklák ölelnek körbe.

©Balogh Boglárka, Kína - Most is közel, MKBT, 2021

Li folyó

Dél-Kína talán legmisztikusabb útvonala a Lijiangon, vagyis a Li folyón keresztül vezet. Maga a folyó a Mao'er hegységben ered, innen délkeleti irányban folyik tovább, keresztülszelve Guilint és Yangshuót is. A két város közötti 83 kilométeres szakasz évezredek óta megihleti a művészeket, a 20 yuan papírpénz hátoldalára is ez a tájkép került. 

©Balogh Boglárka, Kína - Most is közel, MKBT, 2021

Yangshuo határában

A Li folyót körbeölelő, 300 millió éves mészkőszirtek az ősi tenger medréből emelkedtek ki, ezeket később a szél és csapadék formázta kedvére, hol kúposra, hol laposra hagyva őket. Apró falvak húzódnak meg a sziklák tövében, gyerekek mosakodnak a házaik előtt, asszonyok egyensúlyoznak hatalmas kosaraikat a vállukra vetve. A kínai kora reggelek meghittsége bontakozik ki a szemünk előtt. 

©Balogh Boglárka, Kína - Most is közel, MKBT, 2021

Az utolsó kormoránhalászok 

Kína utolsó kormoránhalászai ma leginkább már csak a turisták kedvéért pózolnak madaraikkal. Yangshuo-ban külön műsorszám épült erre, neve Kormoránshow. Azok azonban, akik naplementekor visszamennek a Li folyóhoz Xingpingbe, a Huang család halászainak ősi városába, még ma is találkozhatnak ennek a mesterségnek az utolsó képviselőivel. 

©Balogh Boglárka, Kína - Most is közel, MKBT, 2021 

Kormoránok halászatra várnak

A kormoránokat ábrázoló agyagtéglák szerint Kínában már az első századtól kezdve beszélhetünk olyan halászokról, akik a madarak segítségével fogták ki a folyóból a zsákmányt. De vajon miért pont a kormoránra esett a halászok választása? A titok a madarak tollazatában és képességeiben rejlik. A kormoránok a legtöbb madárral ellentétben a bőr alatt tárolják a zsírréteget, így rendkívül ügyesen halásznak, zsákmányaikat a víz alatt üldözve kapják el. Nem túlzás, hogy a szervezetten együttműködő kárókatona-csapatok mázsaszámra pusztítják a halállományt, a teljes vízfelületet átfésülik, a fenéktől a felszínig kutatnak. Tökéletes halvadászok, gyorsabban úsznak, mint repülnek, csőrüket a szigony hatékonyságával használják, majdnem olyan ügyesek, mint egy vidra vagy fóka, mert 20 méter mélyre is is képesek lemerülni. Ráadásul az ember jelenléte egyáltalán nem zavarja őket, és könnyen kézhez szoknak.

©Balogh Boglárka, Kína - Most is közel, MKBT, 2021 

Öreg halász a madaraival

A kárókatonák gazdái legkevesebb hat hónapot töltenek a madarak betanításával, hogy azok a fogással ne elrepüljenek, hanem visszatérjenek hozzájuk a ladikra. Úgy tartják, a kormoránok annyira intelligensek, hogy megközelítőleg meg tudják jegyezni, hány halat fogtak, és ha nem kapják meg a szokásos jutalomfalatjukat, megmakacsolják magukat, és nem búvárkodnak tovább.

©Balogh Boglárka, Kína - Most is közel, MKBT, 2021

Fekete Szakáll

Fekete Szakáll 13 éves korában kezdte eltanulni apjától a kormoránhalászat mesterségét, de csak 18 évesen, a középiskola elvégzése után határozta el, hogy folytatja is a férficsaládtagok hagyományos művészetét. Napjainkban azonban már csak akkor megy a vízre, amikor biztosan tudja, hogy nagyon jó fogás vár rá. 

©Balogh Boglárka, Kína - Most is közel, MKBT, 2021

Ember és madár évszázados szimbiózisa

Fekete Szakáll évszakonként csupán három-négy alkalommal hajózik ki a vízre, de ahogy mondja, telnek úgy el hónapok, amikor egyáltalán nincs értelme a Li folyón halászni. Ha ladikra is száll, akkor főleg azért teszi, hogy kedves madarait etesse. Különleges szimbiózis, bizalom és szeretet ez ember és állat között, hisz a halász nemcsak használja a kormoránt, de haláláig úgy gondoskodik róla, mintha családtag volna. 

©Balogh Boglárka, Kína - Most is közel, MKBT, 2021  

Kirakatélet

Az elmúlt 20 év során a Li folyó ökoszisztémájában a szennyezés és a túlhalászat következtében óriási változás állt be, a halállomány mellett a folyami rák is teljesen megcsappant. A kormány így egy hosszabb időre tilalmat vezetett be, akkor jött az ötlet, hogy a munka nélkül maradt utolsó kormoránhalászok szó szerint modellkedéssel keressék meg a kenyerüket. Van aki rizst termel,vagy állatokat gondoz, más kézzel készített óriás legyezőket fest, a Huang család tagjai a halászatot, vagy ha azt betiltják, akkor annak hírét viszik tovább.

©Balogh Boglárka, Kína - Most is közel, MKBT, 2021

Naplemente a karsztkúpok között

©Balogh Boglárka, Kína - Most is közel, MKBT, 2021